Επιμόρφωση των φιλολόγων του σχολείου μας " Διάχυση καλών πρακτικών "

Την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024 και ώρα 12.00-14.00 μμ πραγματοποιήθηκε επιμόρφωση των εκπαιδευτικών του σχολείου μας με θέμα ” Διαχείριση συγκρούσεων στο σχολικό περιβάλλον”.

Η κ.Βασιλική Κουνάλη (Ψυχολόγος, Παιδοψυχολόγος, Υποψήφια Διδάκτωρ του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας , ΕΛΜΕΠΑ) αναφέρθηκε στους υγιείς τρόπους αντιμετώπισης και διαχείρισης κρίσεων που προκύπτουν καθημερινά στο σχολικό περιβάλλον εξαιτίας προβλημάτων συμπεριφοράς και κοινωνικής ένταξης των μαθητών. Προτάθηκε η συχνή επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των εκπαιδευτικών καθώς και η συνεργασία με την οικογένεια ως καθοριστικοί παράγοντες στην διαμόρφωση ενός καλού και εποικοδομητικού σχολικού κλίματος.

Στο πλαίσιο της διάχυσης καλών διδακτικών πρακτικών, την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024,  η κ. Λιναρίτη Μαρία, συντονίστρια ενδοσχολικής επιμόρφωσης του 6ου Γυμνασίου και η κ. Μαθιουδάκη Ευαγγελία (φιλόλογος),επισκέφτηκαν το σχολείο μας, μετά από πρόσκληση της Διευθύντριας κ. Κυριακάκη Χαράς και της συντονίστριας της ενδοσχολικής επιμόρφωσης κ. Αντωνίου Μαρίας.

 Με όχημα την ποίηση του Neruda και συγκεκριμένα την “Ωδή στις κάλτσες μου” (“Ωδές στα καθημερινά και τα ασήμαντα”), η κ. Μαθιουδάκη πραγματοποίησε δειγματική διδασκαλία-εργαστήριο στους φιλολόγους του σχολείου μας.

Οι συνάδελφοι σε ρόλο μαθητή, εξέφρασαν τις σκέψεις τους με τη βοήθεια των ρουτινών της έντεχνης συλλογιστικής, ζωγράφισαν εικόνες και εργαζόμενοι σε ομάδες έγραψαν ωδές σε καθημερινά πράγματα. Η ποίηση για ακόμη μια φορά κατέδειξε ότι και τα καθημερινά μπορούν να γίνουν ξεχωριστά, αν συνοδεύονται από αγάπη. Το μόνο που χρειάζεται είναι να επιστρατεύσουμε τη φαντασία μας για να βάλουμε ενεργά την επαναχρησιμοποίηση στη ζωή μας.

Ευχαριστούμε τις συναδέλφους του 6ου Γυμνασίου που μοιράστηκαν τη γνώση, την εμπειρία τους και πρωτότυπες πρακτικές με στόχο τη δημιουργία  μιας ευρύτερης κοινότητας μάθησης.

Επιμόρφωση Φιλολόγων – “Διάχυση καλών διδακτικών πρακτικών”

Διασχολική συνεργασία 8ου Γυμνασίου @ 6ου Γυμνασίου Ηρακλείου και ενδοσχολική επιμόρφωση φιλολόγων με θέμα: «Ενισχύοντας την συνδιδασκαλία γενικής και ειδικής αγωγής με τη χρήση Τ.Π.Ε»

Στο πλαίσιο της διασχολικής συνεργασίας και ενδοσχολικής  επιμόρφωσης οι φιλόλογοι καθηγήτριες ειδικής αγωγής κ.Αντωνίου Μαρία και κ. Καραπέτσα  Εμμανουέλα επισκέφθηκαν το 6ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, την Τρίτη 12 Μαρτίου 2024.

Η επιμόρφωση πραγματοποιήθηκε στους φιλολόγους τους σχολείου και είχε ως θέμα:

«Ενισχύοντας την συνδιδασκαλία γενικής και ειδικής αγωγής με τη χρήση Τ.Π.Ε».

Συνδέθηκε η χρησιμότητα της βιωματικής εκπαίδευσης  με την εφαρμογή ψηφιακών μέσων προκειμένου η μάθηση να γίνει ελκυστική και ενδιαφέρουσα.

Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν τα ψηφιακά παιγνίδια kahoot και wordwall και πώς με απλά βήματα τα προσαρμόζουμε στα φιλολογικά μαθήματα με στόχο τη δημιουργία ενός ελκυστικού και πολυαισθητηριακού περιβάλλοντος που θα συμβάλλει στην ενσωμάτωση μαθητών-τριων με μαθησιακές δυσκολίες στο γενικό τμήμα αλλά και στην καλλιέργεια συμπεριληπτικού και ομαδοσυνεργατικού κλίματος.

Επιπλέον, συνδέθηκε η χρήση ΤΠΕ με την καλλιέργεια ενσυναίσθησης προκειμένου, με βάση τις αρχές της συμπερίληψης και με όχημα τα ψηφιακά μέσα να εμπλουτιστεί και να αναβαθμιστεί η εκπαιδευτική διαδικασία με πολλαπλά οφέλη για τους μαθητές.

Τέλος, έγινε εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων και διατυπώθηκαν απορίες αλλά και προτάσεις συνδιδασκαλίας γενικής  και ειδικής αγωγής.