Εκπαιδευτική επίσκεψη στη  Βιέννη… μία συναρπαστική εμπειρία μάθησης των μαθητών του 8ου Γυμνασίου

Μετά από πρόσκληση της “Ελληνικής Εθνικής Σχολής Βιέννης”, το παλαιότερο σχολείο διασποράς, 27 μαθητές και  μαθήτριες του σχολείου μας, μαζί με τις καθηγήτριες, Αρναουτάκη Ιφιγένεια, Αγγελιδάκη Μαρία , Δρετάκη Γεωργία, πραγματοποιήσαν εκπαιδευτική εκδρομή στην  αυστριακή πρωτεύουσα, από 6 έως 8 Μαρτίου 2024, στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος “Όταν ένα Κτίριο Πολιτισμού «μιλά»… η σημασία της προσφοράς μέσω του έργου των Ευεργετών”.

Η Βιέννη δεν είναι η «πόλη του Δούναβη», παρόλο που ο Στράους έγραψε εκεί το «Βαλς του Γαλάζιου Δούναβη» γιατί δεν είναι κτισμένη κοντά του, εξαιτίας του κινδύνου πλημμύρας.H Βιέννη είναι η «πόλη της Τέχνης»,  με κτίρια που έχουν μείξη αρχιτεκτονικών ρυθμών, από τον βιεννέζικο κλασικισμό έως το μπαρόκ και τα αρ νουβό διακοσμητικά στοιχεία. Δεν γινόταν λοιπόν να μην εντυπωσιάσει τους μαθητές μας, μια και κάθε γωνιά της κρύβει και έναν αρχιτεκτονικό θησαυρό.

Από τα πολλά διαφορετικά κτίρια της πόλης ξεχωρίσαμε τα παρακάτω:

Στην  περιοχή της Οδού Ελλήνων, τις δύο ελληνορθόδοξες εκκλησίες, τον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Τριάδας ,όπου ο Σίμων Σίνας (μεγάλος ευεργέτης της Ελλάδος) προσέφερε μεγάλα ποσά στην Ελληνική Κοινότητα  για την ανέγερση του, και τον Ναό του Αγίου Γεωργίου, με την τιμητική πλάκα για τον Ρήγα Φεραίο έξω από τον Ναό.

 Το Kunsthistorisches Museum (Μουσείο Φυσικής Ιστορίας) ,  στη συνοικία των μουσείων, όπου ανάμεσα στα τόσα σημαντικά εκθέματα του, βρίσκεται και η Αφροδίτη του Βίλλεντορφ, ένα αγαλματίδιο που χρονολογείται περί τα 29.500 χρόνια π.Χ. και απεικονίζει μια γυμνή, παχύσαρκη γυναίκα που ερμηνεύεται ως σύμβολο γονιμότητας.

Την Βουλή στη  Ringstrasse, που θυμίζει Αρχαία Ελλάδα με το εντυπωσιακό άγαλμα της Αθηνάς, της θεάς της σοφίας με σχέδια του αρχιτέκτονα Θεόφιλου Χάνσεν.

Το Ανάκτορο Σενμπρούν (Schloss Schönbrunn), που βρίσκεται έξω από το κέντρο της Βιέννης, στο προάστιο Hietzing, και είναι  Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Το  κτίριο της Εταιρείας των Φίλων της Μουσικής (Wiener Musikverien), που χρηματοδοτήθηκε από Έλληνες ευεργέτες όπως ο τυπογράφος Δούμπας.

Το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων Madame Tussauds, στο πάρκο Prater.

Η εκπαιδευτική εκδρομή περιλάμβανε επίσης, επίσκεψη στο  παλάτι Belvedere και στον Καθεδρικό Ναό γοτθικού ρυθμού του Αγίου Στεφάνου και βόλτα στους κεντρικότατους πεζόδρομους, Graben Strasse και Kärntner Strasse, με τα διάσημα καφέ και τα ποιοτικά εμπορικά καταστήματα.

Ευχαριστούμε θερμά ,τον Υποδιευθυντή της Σχολής Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου, π. Ιωάννη Νικολίτση για την εξαιρετική ξενάγηση στον Ναό της Αγίας Τριάδας και στην ελληνική συνοικία.

Κλείνοντας, ευχαριστούμε επίσης  θερμά τους μαθητές μας, για τις ώρες που περάσαμε μαζί και για το γεγονός ότι και οι δύο πλευρές, μαθητές-καθηγητές, γυρίσαμε πίσω πιο πλούσιοι συναισθηματικά και ψυχικά.

Αρναουτάκη Ιφιγένεια (Πολιτικός Μηχανικός-Εκπαιδευτικός, Συντονίστρια προγράμματος)

Συμμετέχουσες καθηγήτριες

Αγγελιδάκη Μαρία (Θεολόγος)

Δρετάκη Γεωργία (Υποδιευθύντρια, Γερμανικών)

Σημ.Το logo του προγράμματος μας (φαίνεται στο κολάζ) επιμελήθηκε η μαθήτρια Ισμήνη Δρακωνάκη του τμήματος Γ2 και αναπαριστά την είσοδο του ναού της αγίας Τριάδας σε ελεύθερη απόδοση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...